Podem fer l'alta d'autònoms per hores?

perJudit Flores Castellet
10/10/2023
Laboral
Podem fer l'alta d'autònoms per hores?

Aquesta és una de les preguntes que més se solen fer els autònoms, sobretot, perquè se solen tenir períodes de facturacions reduïdes o irregulars, sobretot en la posada en marxa dels negocis.
 

Sorgeix el dubte: és possible tramitar l'alta en autònoms per hores?
La resposta curta és no.  Actualment, la legislació espanyola no permet fer l'alta a la Seguretat Social durant unes determinades hores. El que sí que existeixen són opcions per pagar una mica menys sense sortir del que marca la llei.

Per què no es pot tramitar l'alta de l'autònom per hores?
Quan un professional es dóna d'alta com a autònom, ho fa independentment de les hores que treballarà. Aquesta situació ha generat crítiques, especialment entre aquells professionals independents que exerceixen activitats de forma esporàdica i que, tanmateix, han de cotitzar per un mes complet.

Serà possible fer l'alta durant hores en un futur?
És poc probable que la situació canviï a mitjà termini. Els països europeus, incloent-hi Espanya, han implementat sistemes basats en els ingressos reals, com reflecteixen les noves quotes per a autònoms.

Quan cal donar-se d'alta com a autònom?
La normativa és clara: és obligatori donar-se d'alta com a autònom en qualsevol activitat econòmica o professional que es faci de manera habitual, personal i directa.
No hi ha un nombre exacte d'hores o dies treballats que determinin l'obligatorietat de l'alta. Tampoc no s'especifica un import mínim a la facturació.
Si l'activitat és recurrent, t'has de donar d'alta al RETA (Règim Especial de Treballadors Autònoms).

Què pot passar si no et dónes d'alta?
No donar-se d'alta al RETA quan s'està exercint una activitat de manera recurrent pot tenir conseqüències. S'exposen a sancions econòmiques que oscil·len entre els 3.000 i els 10.000 euros, depenent del temps que hagin estat exercint l'activitat sense estar donats d'alta i de la gravetat de la infracció.

Quina és la millor manera de pagar menys a la quota?
Per incentivar l'emprenedoria, hi ha la tarifa plana per a autònoms, que suposa una reducció significativa a la quota mensual de la Seguretat Social. Aquesta tarifa permet que, durant el primer any d'activitat, els autònoms cotitzin per una base reduïda, beneficiant-se d'una quota de 80 euros mensuals. 

En resum, encara que no és possible fer l'alta d'autònom per hores, sí que és essencial estar informat sobre les obligacions en matèria fiscal i laboral. Les sancions per incompliment poden ser significatives. Tot i això, les bonificacions com la tarifa plana poden ajudar a alleujar la càrrega econòmica en els primers mesos d'activitat.
 

Abans d'actuar, assessora't adequadament per complir totes les teves obligacions des de l'inici.

 

Judit Flores Castellet
Judit Flores Castellet
Responsable Assessoria Laboral
Newsletter Babià

Deixa'ns el correu electrònic i rebràs informació sobre les novetats de Babià Gestoria.

Vols coneixer més?Assessoria Laboral

En el nostre servei d'assessoria laboral realitzem tota la gestió laboral acompanyada del corresponent assessorament per a cada cas i cada part.

Conèixer més
Assessoria Laboral

Articles relacionats