Es limita l'actualització anual de l'IPC dels contractes d'arrendament al 2 % de forma extraordinària

perPere Babià Díez
31/03/2022
Interès general
Es limita l'actualització anual de l'IPC dels contractes d'arrendament al 2 % de forma extraordinària

La mesura no té caràcter retroactiu i només afecta els contractes que s'hagin d'actualitzar entre l'1 d'abril i el 30 de juny.

Tal i com es va avançar ahir als mitjans de comunicació, avui s'ha publicat al BOE el Reial decret llei 6/2022, que incorpora mesures urgents en el marc del Pla Nacional de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna.

Entre altres mesures econòmiques i socials, l'article 46 estableix una mesura extraordinària quant a l'increment màxim de l'IPC en aquells contractes d'arrendament d'habitatge la renda dels quals hagi de ser actualitzada durant el període comprès entre els dies 1 d'abril i 30 de juny de 2022.
Aquesta mesura no té caràcter retroactiu, per això les actualitzacions practicades abans de l'1 d'abril no es veuen afectades.
La norma diferencia entre arrendador «gran tenidor» i la resta d'arrendadors, si bé en tots els supòsits estableix un sostre màxim d'increment del 2%, que és el sostre màxim de l'Índex de Garantia de Competitivitat.

  • Arrendadors «grans tenidors»: L'actualització no podrà superar el 2 %. En aquest sentit, cal que tinguis en compte que s'entendrà com a «gran tenidor» a l'efecte d'aquest article la persona física o jurídica que sigui titular de més de 10 immobles urbans d'ús residencial o una superfície construïda de més de 1.500 m2 d'ús residencial, excloent-ne en tot cas garatges i trasters.
  • Resta d'arrendadors:

                    - Les parts podran pactar el percentatge màxim dactualització per IPC.

                    - En cas que les parts no assoleixin un acord, el límit màxim d'actualització serà també del 2%.

En el cas que tinguis cap dubte sobre l'aplicació d'aquesta mesura en alguns dels teus contractes d'arrendament, posa't en contacte amb nosaltres i el nostre equip jurídic estarà encantat d'atendre't. 

Pere Babià Díez
Pere Babià Díez
Economista - Gestor administratiu Gerent
Newsletter Babià

Deixa'ns el correu electrònic i rebràs informació sobre les novetats de Babià Gestoria.

Articles relacionats